Pages

Sunday, 17 February 2013

Supplemen makanan?

Posted by Jade at 01:31
                                                           Assalamualaikum...



Hello...Hi!  :)

  Agak berhabuk belog ini disebabkan big boss belog ini dah lama tak mengupdate entry di belog beliau. Adakah beliau sudah berputus asa dalam dunia blogging? Si big boss belog ini pun berkata, "kalau guwa dah give up, dah lama guwa delete ini belog ..." katanya.
Apa yang aku mengarut sampai satu perenggan ni? wkwkwk..


AMARAN: Perenggan di atas tidak ada kena mengena dengan tajuk. Sila abaikan.


Recently, aku selalu terlihat di layar perak erkk.. I mean di kaca tv mahupun di dadadada (tanda - adalah invisible) akhbar mengenai supplement atau makanan tambahan. Dah makin popular dah supplemen2 ini sekarang. Jenama pelik2 pun ada uolls. dulu yang aku kenal brand DCL kot. Punyalah ketinggalan zaman. Apa ang duduk di zaman batu ka Asffa? 



Yes, I'm talking about this DCL.   
                                                                                                        
                                                                                              



Tapi sejak akhir-akhir ni, dah byk brand dah keluaq, nak tegeliat lidah guwa nak sebut satu satu. Neelofa pun dah ada produk jugak. Tapi, aku rasa yang paling femes mestilah Kak Ton. Did u know Kak Ton? Alah, yang ini laa...



(ihsan google)


Kak Ton ni siap ada iklan kat tv lagi, dialog yang paling aku ingat giler giler adalah



"Tengok Kak Ton, comey tak?"

"Comey Kak Ton!!!"



Speechless guwa.




Ok. Aku ada terbaca definisi supplemen ni  and aku juga ingin membangkit beberapa isu pasal menatang ni.  Let's cekidaut yo!  Bhahaha.....ayat serius gila.


Supplemen makanan merupakan persiapan yang dimaksudkan untuk melengkapi diet dan memberikan nutrisi  , seperti vitamin, mineral, serat, asid lemak atau asid amino yang mungkin hilang atau tidak boleh digunakan dalam jumlah yang cukup dalam diet seseorang.

dan juga ini....

Makanan tambahan menurut USFDA ialah makanan kesihatan yang mengandungi vitamin dan muneral dalam bentuk pil, cecair atau minuman herba.





So....apa yg aku dapat pasal supplemen ni..(this is only my opinion)



Apa fungsi supplemen ni sebenarnya?

Sebagai makanan tambahan untuk mengurangkan masalah kesihatan tertentu sakit lutut bg orang tua, melicinkan,menghalus dan memutihkan kulit and many more la.


Kebaikan?

Of course la banyak. Contohnya orang yang sakit terlantar kat katil in few months makan supplemen dah boleh berjalan, mengurangkan cholestrol dalam darah, menengangkan kulit, menghapuskan jerawat dan banyak lagi. Ni aku tengok berdasarkan testimoni pengguna supplemen. Hmm..quite interesting.


Keburukan?

Jika diambil secara berlebihan dalam jangka masa yang panjang, akan memudaratkan kesihatan. Selalunya kena kidney damage, kromium pikalinat yg boleh sbbkan kanser. vit c, kalsium and zat besi pun akan meninggalkan kesan walaupun diambil dalam jangka masa pendek.

In addition, Agensi Piawaian Makanan (FSA) di Britain menyatakan, vitamin C yang diambil lebih 1000 mg dan kalsium 1500 mg sehari boleh menyebabkan kesakitan pada abdomen dan cirit-birit.
Begitu juga dgn Vitamin B6, pengambilan melebihi 10 mg sehari hanya dibolehkan sekiranya mendapat nasihat doktor.
Secara umum menurut Prof Dr Abu Bakar Majeed (dekan fakulti farmasi uitm), dari perspektif dunia perubatan, makanan tambahan hanya diperlukan apabila seseorang itu sakit atau didiagnosis doktor menghidap masalah kesihatan tertentu.
Sebagai contoh, individu terbabit mungkin mengalami masalah kekurangan darah.
"Golongan ini akan diberi makanan tambahan dalam bentuk cecair seperti protein, kacang soya dan sebagainya dimasukkan ke dalam tubuh seseorang secara terus melalui intravena," jelasnya.







So, kena remember laa. Fikir dulu sebelum mengambil supplemen.
Dalam islam pun ada supplemen jugak, seperti madu, kurma, habbatus sauda dan air zam-zam.





#notakaki: Hohoho..ntah kenapa tiba tiba hari ni nak buat entry pasal makanan tambahan. By the way, ni just MY HUMBLE OPINION.  Take it easy bebeh!.  Ada sikit tu tapau dari google la. Teehee!




Sekian.....
Happy reading and thank you! :)






0 comments:

Post a Comment

Be nice, be yourself. Rude people suck.

Categories

Anybody's Here???

Let's Shout Out Loud Here!

From Other Website

 

Blog of Memories. Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting