Pages

Thursday, 13 June 2013

UiTM dan aku

Posted by Jade at 21:53
                                                  Assalamualaikum











Malam ni aku ada masa nak bercerita, sebab tadi kelas cancel sebab ada program sebab sebab....... Eh, dah berapa banyak sebab sangatlah kan. Tadi aku bukak akaun nuffnang, tak bertambah-tambah pun. Sigh. Oleh sebab itu, kalau kalian memasuki belog cabuk ini, kalian juga boleh klik mana-mana iklan yang kalian berkenan. Untuk suka-suka pun boleh. I lagi suka nauu! Mana tau, lepas ni akaun nuffnang I bertambah? Bolehlah I buat beli buku physics muahaha!


Sapa kat sini student/ ex-student UiTM (dihatiku) sila angkat hidung. Eh tak, tak. Aku cuma nak cakap, korang mungkin pernah terlibat dengan MDS (minggu destini siswa) kan. Mds macam orientasi, kalau mds tak ada, naya lah semua freshy.


Dah adat nak masuk ke tempat orang, kenalah ada rules and regulation kan? Begitu jugak kalau dah mendaftar jadi student UiTM. Kau mana boleh buat sesuka hati. Contoh paling dekat adalah cara pakaian, banyak yang tak menepati sahsiah rupadiri. Ada idioms yang berbunyi, "don't judge a book by it's cover". Ah, cliche. Ok ok, aku tukar jadik cam ni ' Don't judge a monster by it's look'. Memanglah tak cukup nak menilai orang dari segi luaran sahaja, tapi bukankah pakaian juga melambangkan diri si pemakai? Aku bingung di situ. Ok, biarkan ia berlalu.


Sebenarnya aku nak cerita sikit pasal pengalaman aku yang baru beberapa hari jadi student UiTM sabah ni berbanding blogger A Cup Of Coffee ( Annyeonghasaeyo Sunbae!!) yang dah lama jadi student kat sini.


Korang tau tak? Ceh, cam gempak ann.. Aku memang cam ni kot, selalu buat benda yang macam gempak tapi realitinya...... (sila sambung sendiri). Sebelum aku masuk UiTM ni, aku merupakan seorang yang, eh apesal amacam nak tulis biography pemenang nobel pulak ni. Ahh, aku tak habis-habis berangan. Puuiihhh.. Sambung cerita, aku seorang yang dingin (cool?), susah nak senyum. Dan yang paling dahsyat, aku takkan tegur orang yang aku tak kenal selagi dia tak tegur aku. Kalau tak, jangan harap aa. Memang muka kencang berabis tahap naga laa.  Tapi.....



Tapi....

Setelah aku...aish.. I malu aa nak ngaku hakikat haha! Ceh, takyah ngaku pon takpe. Setelah aku masuk UiTM dan jadi student, segalanya telah berubah 360 degree. Everybody's changing what. 


Korang percaya tak? Percaya tak percaya lantak kalian laa kan, aku bagitau yang betul ni. Kakak pm (peers mentor) pernah pesan, 'budaya UiTM, bila jumpa orang tak kiralah lecturer, cleaner, senior, student or siapa2, kita kena greet and smile :) '. Betul jugak pesan kakak pm ni, sebab kalau kita sombong, (dahlah freshy, sombong bongkak takbur lagi) memang susah nak mintak tolong dengan orang lain. Orang lain pun taknak tolong kita. Kan susah tu.



So, start dari situlah, aku try senyum dengan semua orang, say hi, hello, thank you (kat luar pun aku selalu say thanks, so ni tak de masalah), senyum senyum and senyum. And now, muka kencang dah takde dah. Terer tak aku? Yes, aku dah jadi baik! Thanks aa to UiTM. Kalau tak, confirm aku kencang sepanjang hayat. 










Pengalaman banyak mengajar kita. Aisseehhh...macam tak caye je aku tulis cam ni kan haha!


Eh, hari tu ada someone tegur aku, dia senyum and aku senyum jugak kat dia. Then dia tanya, macam kenal. Blogger tu ka? (dialog rekaan, aku tak ingat dialog sebenar)



Aku pun terus blushing! Haha.. Dahlah time tu tak mandi, nak pegi cuci baju. Mesti korang dapat bayangkan betapa selekehnya aku time tu. Oh dude, apa ni, kat dalam blog kemain lagi kau, sekali jumpa real, hudoh nak mampos. Bahahaha....


Pastu ada sorang lagi tegur. Lebih kurang jugak dialog dia. Aku pun blushing kali kedua. Haha! Aku tak sangka pulak ada orang pernah terbaca blog ni. Maybe diorang tak sengaja tertekan blog ni kot. Semua ni sebab aku banyak komen kat blog senior aku tu la. Hehe..



Hai anda berdua yang tegur aku! Kita sekelas kan. haha..tolong aa buat-buat tak kenal dengan aku.. hehe...:p














Happy reading and thank you!

2 comments:

Ahmad Ismi on Wednesday, June 19, 2013 said...

waha... 1st) Tq link kan ke blog sy..xda lah pnglmn sgt..bajet hot ja..wahaha..
2nd) Buku tu kalau nak soft copy boleh mnta ngan senior..MURAH sangat nak beli kan?? gila hilang duit gitu jerh... Next sem akan dpt baucer BUKU..so boleh guna duit tu tuk beli BUKU..cuz awal2 ni semua guna FAMA(father mather) right?? Nota dari Miss Siti, Sir Makdi n smua lctrr is enough i think..Boleh pnjm buku kat Lbray Kot ^^...
3) Freshy.. Okeh..sejujurnya sy x suka kena panggil freshy masa sem1..jgn risau..sem depan boleh dah panggil Junior kamu freshy "Menghasut,,hehe"
BTW..wah..jadi blogger terkenal lah ni kan?? wahahha

Asffa on Thursday, June 20, 2013 said...

haha..sunbae! malu baa mau mintak sama senior. Sudah sa beli bio yg campbell tu sbb lecturer ckp bleh guna smpai mati. hehe.. Sa masih x terer lagi mau cari buku di library ni.. best jugak jadi freshy..teehee :)

p/s: mana ada glamer..wuwuwu..

Post a Comment

Be nice, be yourself. Rude people suck.

Categories

Anybody's Here???

Let's Shout Out Loud Here!

From Other Website

 

Blog of Memories. Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting