Pages

Wednesday, 20 November 2013

Macam kejap je..macam kejap je

Posted by Jade at 11:23 2 comments


Assalamualaikum...







Selalu study macam ni, tp aku tak ada spek.
Study sambil dengar lagu itu nyaman lagi awesome!



I will go back to Uitm KK on this Friday. Macam kejap je cuti..macam kejap je..macam kejap je..macam kejap je..macam kejap je..macam kejap je...macam kejap je..macam kejap je..macam kejap je..macam kejap je..
 Gantung betul cuti semester ni! Aku belum mau balik lagi. Next week dah start lecture class. Aku dah tengok jadual class, padat..cukup padat. No more holiday on Friday...sob.. sob.. sob..Kelas sampai pukul 6. Ku ingatkan mendung sampai ke petang, rupanya hujan di tengah hari. Sebelah malam pulak aku ada aktiviti lain sampai jam 10. Lepas tu baru dapat buat revision. 


Ok,perenggan pertama dah mengarut. Sebenarnya, tu ja yang aku nak sampaikan. 

Kbai!






Happy reading and thank you!

Thursday, 14 November 2013

Random Post: Regret (with image)

Posted by Jade at 15:08 5 comments

Assalamualaikum..






Guwa upset. Bengang. Semuanya sebab salah sendiri jugak. Kenapalah tangan guwa gatal! argh! If only I can back to that time. I'll correct all my wrongdoings. Menyesal betolll guwa. Uwaaaa! I can't forgive myself. Masih tak boleh terima hakikat. Benda ni tak sepatutnya berlaku. Apa lagi yang harus guwa buat untuk betulkan kesilapan lalu? Menangis sehingga kering airmata pun takkan dapat menebus kekesalan, kekecewaan dan kegalauan hati guwa. Sorry, guwa terhiperbola pulak..


Kepada anda semua, jangan pernah lakukan kesilapan seperti yang telah guwa lakukan. Nanti anda akan menyesal tak sudah. Tidur pun tak lena. Haish.. Benarlah kata pepatah, "sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tak berguna lagi".



Kisah penyesalan guwa bermula apabila aku menghadapi masalah "unable to connect with internet acces". Meh guwa terangkan dengan lebih jelas dengan gambar. Ya, kaedah penerangan dan penjelasan dengan gambar lebih mudah berbanding hanya bercakap dan menulis.


PC setting in windows 8.


Maka, aku pun memulakan langkah dengan menuju ke Pc setting seperti pada gambar di atas. Mulanya, option Wi-Fi, time tu tak appear ditempat sepatutnya seperti di atas. Guwa pun jadi gelabah. Apakah laptop guwa bermasalah, rosakkah? Guwa pun cepat-cepat menuju ke paparan start.




Guwa punya paparan Start.



Sampai sahaja di situ, guwa pun meneruskan pencarian, mencari cara untuk menyelesaikan masalah Wi-Fi guwa yang tiba-tiba hilang entah ke mana. Guwa sangat kalut time  tu. Tak boleh berfikir panjang memandangkan guwa sangat menyayangi laptop guwa yang tercinta ini. Diharapkan, jodoh kami berkekalan.


Benda yang membuatkan laptop guwa berubah arah 360 degree dan
menyebabkan guwa menyesal seumur hidup.


Semasa pencarian tersebut, guwa terjumpa dengan benda yang guwa harapkan dapat menyelesaikan masalah yang guwa hadapi. Namun, malang tak berbau. Guwa dengan yakinnya menekan "Refresh you PC" kerana guwa sangkakan, benda ni cuma refresh pc ja, macam bila kita tekan F5. Harapkan pagar, pagar makan padi sehingga habis padi-padi guwa dimakannya. Kejam sungguh benda ini.


Nak tahu apa benda ni buat?


Dia remove semua application guwa yang penting dan selalu guna. Segala microsoft, google chrome, adobe reader, adobe lightroom, rainmeter, cyberlink youcam bla bla bla yada yada yada.... Pening guwa, pening! Jadi, kelmarin 13 October 2013, guwa busy nak reinstall semua application yang ter'remove tersebut. Yang bikin guwa bengang dan meyesal sangat adalah, microsoft dan cyberlink dan semuanya kena guna yang trial version. eh, celekeww lah trial version ni. Dahlah limited. Tekanan guwa. Uwaaa! Hancur luluh hati guwa mengenangkan kebodohan guwa terhadap windows 8 ni. Namun guwa akan tetap setia padanya. Mungkin ini suatu ujian buat guwa.



Dan desktop pun berubah.............




Desktop yang sudah tak seperti dulu


Habis gambar minion guwa diremove dari desktop background. Ni guwa dah buat balik, tapi tetap tak sama macam yang dulu. Mulai saat ini, guwa dah banned benda tu dari hidup guwa.



Inilah kisah penyesalan(dengan gambar) guwa yang menyayat hati Diharapkan anda tidak mengalami kemurungan seperti guwa. Walapun begitu, guwa bersyukur ke Hadrat Ilahi kerana guwa tak format terus laptop guwa. Itu lagi parah sebenarnya. Kalau jadi begitu, seriously, guwa bersumpah taknak pegang laptop lagi.


Dan sebab itu juga guwa tak post any entry semalam. Diharapkan anda memahami jiwa guwa yang tengah kacau sekarang. Eh, dahlah, guwa ingin menamatkannya disini. Marilah kita sama-sama berdoa agar kejadian seperti ini tidak berulang lagi.

Pesan guwa: Jangan ulangi kesilapan lalu guwa. Kalau tak ada ilmu, jangan pandai-pandai tekan sembarangan.



*kata ganti "aku" digantikan dengan "guwa" untuk mendapatkan feeling lebih. Maafkan aku kalau terganggu seperti anda membaca blog gangster paling gangster dalam dunia blog. 





Happy reading and thank you!

Tuesday, 12 November 2013

Membebel #2

Posted by Jade at 13:16 4 comments
Assalamualaikum...











Nampaknya macam hari-hari aku ada entry baru kan? Ini adalah satu kemajuan. Ya, kau harus berbangga wahai Asffa! teehee :p. Bukan apa, sekarang ni kan tengah cuti sem, jadi aku pun menyibukkan diri dengan blog la. Sebab nanti kalau semester dah start, nescaya blog ni akan bersawang dan terbiar.











Aku dah ketagih dengan games di atas.. Kalau bukak fb, kerja aku main game ja. Macam budak umur 5 tahun. Aku memang suka dengan games sejak dulu lagi. Dari game yang easy sampailah yang susah. Tapi aku tetap tak minat dota. Oh, sorry lah peminat dota sekalian, I couldn't join uolls.









Tidak dinafikan, Dota ni memang popular dikalangan pelajar terutamanya pelajar u. Ehem....apesal ayat aku ni dah macam ayat dokumentari, kau dah kenapa? Ok, kita skip sahaja kemusykilan itu. Aku ada clssmate yang selalu datang lambat ke kelas, kadang-kadang lambat 1 jam, tak pun setengah jam lagi kelas nak habis baru dia datang. Rupanya dia addicted dengan Dota. Hari-hari dia akan main game ni sampai pagi.


Tapi, dota ni pun ada kelebihan jugak, classmate aku yang lelaki boleh rapat dengan senior sebab dota lah. Dota mengeratkan silaturrahim ye. Maka, amalkanlah dota. Erkk..! Kalau perempuan, aku tak pernah pulak tengok diorang main dota bersama-sama except tengok Running Man and movies di bilik. Kalau movie romantic takpe, ni movie seram, sampai ada yang takut nak ke tandas. Yang histeria pon ada. Hey, macam-macam ah bebudak pompuan ni. Kalau takut, buat cara takut. Dan aku bukan seorang yang penakut.....










Aku ingat lagi time aku form 3, aku addicted dengan game ni. Time nak dekat Pmr tu la aku duk depan pc main benda ni. Aku suka perasaan bila dikejar oleh cop. Muahaha! Sampai sejuk tangan aku yang tengah pegang joystick main benda ni. Dahlah, esoknya ada paper. Kelasss kaauuu jah! Alah, pmr apalah sangat kan..ceh. mentang-mentanglah sudah lepas, kau nak berlagak sana. Puii!


Yang lucunya pasal game ni, kalau aku main, badan pun ikut bergerak sekali. Kalau belok ke kiri, maka ke kirilah aku. Nak kata ada inertia tak jugak, sebab aku bukannya berada dalam kereta tu. Kalau nak laju sangat pun, joystick tu sampai dah tak boleh tekan. Kalau korang main macam aku, korang fahamlah tu. aku tak tau nak describe macam mana. *sigh*








Ni game yang aku selalu main kalau kat kolej kediaman. Tapi, tiap kali aku main left 4 dead ni, aku mesti mabuk. Fyi, aku ni ada motion sickness, mungkin sebab view game ni dari kita sendiri, means screen ni macam our own eyes, tu yang aku pening lepas main benda ni. Apa-apa pun, game ni best. Aku tak menjerit pun main game ni. Kawan aku yang duduk sebelah yang bising. Hahaha!







This is my favourite game, all the time. Haha! Best game ni, sangat misteri bagi aku. Bukan senang nak main benda ni, kadang-kadang sampai aku clueless. Tapi, kalau dah sampai tahap tak boleh jawab langsung, aku tengok walkthrough dia aje kat youtube. Haha!



Sebenarnya, aku takde niat nak buat entry ni jadi panjang. aku nak buat entry pendek je. Sorry eyh, terpanjang pulak. Lagi satu, aku bukan pro-gamer nak buat review pasal games di atas. aku cakap berdasarkan yang aku pernah alami. Whatever it is, aku tetap game lover!






Sekian membebel untuk hari ni.









Happy reading and thank you!

Monday, 11 November 2013

Random Post : What I've Done

Posted by Jade at 11:23 4 comments
Assalamualaikum..



*post ni by menggunakan bahasa Sabah, kalau tak faham, tak payah baca. 



Betulla, kalau ndak paham, ndak payahlaa baca. Nanti ada pula segmen maki-maki di ruang komen sebab ndak paham. Hikhik..aku bercakap berdasarkan pengalaman dan pemerhatian.





From Sabahan Troll Page


Kalau bukan sabahan mesti ndak paham kan troll ni kan. Hakhak! Apa-apa pun, aku sukak page ni. Boleh bikin ketawa ketawa oo time malam2 lepas study bejam jam.



Main point


*******************************************************************************************************************




Semalam aku tengok2 album dalam laptop ni. Terus tejumpa laa gambar-gambar time semester 1, Dis. Eceh..Days swifty come and go laa kunuk. Mau masuk sem 2 sudaa. Lagi satu, aku suda lama ndak edit2 gambar, sbb lama suda aku ndak ambik gambar macam selalu. Busy bah study.. Tapi ni bukan edit butul2 punya edit. Pakai photoscape jak pun. Ndakdala aku guna photoshop pulak.






Ni la kunun apa yang aku buat spnjg 1 sem.
Tp ndak semua ada sni. Ndak muat. Haha..


Gambar dari kiri, atas sekali tu gambar coklat tapi macam batu. Aku tengok tu pelik, jadi aku snap la time di kelas. Next, gambar time kami the part 1 students yg ambik course kesatria pigi Tanjung Aru sempena sambut kemerdekaan. (50 tahun Sabah merdeka dlm Malaysia). Gambar gunung Kinabalu, Teater Vito Il Mafioso, jalan menuju ke library, buku fixi yang sudah dibaca, tengok drama korea, view from my room A3221, lapisan bawang under microscope with the blue stain, lab report, dan botol air Asfa.


Mukak siapa lagi kalau bukan aku kan.


Gambar besar pakai tudung merah ni time kami mau pi Tanjung Aru. Yang lain tu gambar time di lab, di bilik, kelas and time on the way pi kk. I wonder, kenapa sekarang aku suda ndak rajin ambik gambar? 





Malam Evoscience aka Dinner Fakulti Sains Gunaan.
Aku pun ndak tau kenapa aku pilih kaler oren.


Time dinner, Di Sutera Harbour. First time aku sampai Sutera Harbour, memang cantik. Tapi time tu malam, so ndak la nampak betul tempat tu. By the way, bro yang serve makanan kami di meja tu macam Beto. Tapi dia lagi cute. Sampai malu-malu dia kami kacau. Bahaha! Dasar pembuli, sudala kuat makan. Ehemm..



Malangnya, aku ndakda gambar time libk24 hari tu. Tapi, kalau ada pun ndak jugak aku mau upload, bida ok! Hitam semua muka. Sunburn habis. 



Sebenarnya, banyak lagi yang aku sudah buat sepanjang satu semester ni. And, final exam result pun, alhamdulillah, ok jugak. 3 pointer la. Yang penting chemistry dapat A!! Dapat jadi komander, permohonan kolej pun berjaya. Syukurlaa nak!




Oh ya, hari tu, time aku dgn Syl (kawan aku) pi kk,  dalam bas tu ada dua org visitor/tourist dari filipina. Dorg mintak tolong dengan kami tunjukkan jalan pi centre point dari stesen bas bandaran dekat padang merdeka. aku dengan syl bukan orang kk, dia sarawak, aku tawau. Aku pun cakap dengan tu visitor "Would u lend me ur map?'. Dia pun tersengih. Cis. Nasib baik ndak sesat ok. Aku baru sekali jak jalan dari stesen pi cp tu. aku kan pengingat jalan. Muahaha! Itula yang best, aku ni macam GPS (bukan Genji Perfect Seiha ya!). Best jugak dapat tolong tourist tu. Boleh test2 cakap english. Pandai jugak aku speaking rupanya..mauahaha!!! Ndakda laa sekat2 macam time speaking test..hehe..




Sudahla, nanti si mummy marah aku sebab duduk depan laptop jak. Punyala pemalas ini sumandak. Haha!





Ini post gembira!! See you soon.




Kerja ku di rumah tengok Running Man jak. Paling sukak tengok si Kwang Soo buat mukak begini. Lucu betul Jelek. Pesanan penaja, jangang makan sambil tengok Running Man. Nescaya tercekik. Aku cakap berdasarkan pengalaman. Hehehe...:p






Happy reading and thank you!


Friday, 8 November 2013

Membebel #1

Posted by Jade at 15:43 4 comments
Assalamualaikum..



I have nothing to share..
To show..
To say..
Right now.
So I decide to establish err..a post called membebel. Punyalah cliche..huahua..


I remember one thing! There is one day, when I and my sister went to the market. There's a tragedy. (tragedy lah sangat!) 

We went to the fruit stall, while I'm standing in front of the stall waiting for my order, I asked the seller about this and that, well I just curious about some other things. Suddenly, there's a voice that said, " Cerewetnya jugak orang ni!".


Cinca daebak!! Ada orang cakap aku cerewet wey! Baru tau? Haha.. Aku memang cerewet!
The fussy, the choosey itu aku. Kalau tak cerewet bukan aku la tu. Eceh..*menaip sambil mengikut perasaan*.


The question is..
Am I harming you if I am fussy?

Fed aku hidup dengan expectation orang. hahahaha...
Tengok running man lagi best dari tengok perangai orang.






Hi! I'm fussy like this baby. Because I'm a Baby too.
But, baby with brain!








Kadang-kadang, membebel itu best! walaupun aku bukan seorang yang kaki bebel. Selalu dibebel adalah.






Happy reading and thank you.


p/s: thank you for reading this amateur bebelan. I finally realized that I can't membebel. But it's ok, Usaha tangga kejayaan!





Friday, 1 November 2013

Keutamaan Mengerjakan Solat Dhuha

Posted by Jade at 10:15 2 comments
Assalamualaikum..


Rasa terpanggil pulak nak share pasal solat dhuha di pagi Jumaat yang mulia ini. Ececeh..



KEUTAMAAN MENGERJAKAN SOLAT DHUHA

Ianya Amalan Berbentuk Sedekah.

Bagi setiap anggota sendi serta ruas-ruas tulang perlu mengeluarkan sedekah bagi menunjukkan ketaatan kita kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala. Justeru itu solat Dhuha adalah amalan yang dapat menunaikan tanggung jawab tersebut. Daripada Abu Dzarr radhiallahu’ anh, daripada Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam, baginda bersabda:

يُصْبِحُ عَلَى كُلِّ سُلاَمَى مِنْ أَحَدِكُمْ صَدَقَةٌ فَكُلُّ تَسْبِيحَةٍ صَدَقَةٌ وَكُلُّ تَحْمِيدَةٍ صَدَقَةٌ

وَكُلُّ تَهْلِيلَةٍ صَدَقَةٌ وَكُلُّ تَكْبِيرَةٍ صَدَقَةٌ وَأَمْرٌ بِالْمَعْرُوفِ صَدَقَةٌ وَنَهْيٌ عَنْ الْمُنْكَرِ صَدَقَةٌ

وَيُجْزِئُ مِنْ ذَلِكَ رَكْعَتَانِ يَرْكَعُهُمَا مِنْ الضُّحَى.


Maksudnya:

Bagi tiap-tiap ruas dari anggota tubuh salah seorang di antara kalian harus dikeluarkan sedekahnya setiap pagi hari. Setiap tasbih (Subhaanallah) adalah sedekah, setiap tahmid (Alhamdulillah) adalah sedekah, setiap tahlil (Laa Ilaaha Illallah) adalah sedekah, setiap takbir (Allahu Akbar) adalah sedekah, menyuruh untuk berbuat baik juga sedekah, dan mencegah kemungkaran juga sedekah. Dan semua itu boleh diganti dengan dua rakaat solat Dhuha. (Hadith Riwayat Imam Muslim dalam Shahihnya, Kitab Sholaatul Musaafiriin wa Qashruha, no: 720)

Allah Memberi Rezeki Yang Cukup Sepanjang Siang Hari.

Bagi mereka yang mengerjakan solat Dhuha Allah Subhanahu wa Ta’ala sentiasa mencukupkan segala keperluan seseorang sepanjang siang hari. Daripada Nu’aim bin Hammar, dia berkata: Saya pernah mendengar Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda Allah Azza Wa Jalla berfirman:

يَا ابْنَ آدَمَ لاَ تُعْجِزْنِي مِنْ أَرْبَعِ رَكَعَاتٍ فِي أَوَّلِ نَهَارِكَ أَكْفِكَ آخِرَهُ.

Maksudnya:

Wahai anak Adam, janganlah engkau sampai tertinggal untuk mengerjakan solat empat rakaat pada permulaan siang (waktu Dhuha), nescaya Aku akan memberi kecukupan kepadamu sampai akhir siang. (Hadith Riwayat Imam Abu Dawud dalam Sunannya, Kitab al-Sholaah, no: 1097)

Mendapat Pahala Sebagaimana Mengerjakan Haji Dan Umrah.

Bagi mereka yang mengerjakan solat Subuh secara berjemaah lalu tetap berada dalam masjid dengan berzikir kepada Allah dan mengerjakan solat Dhuha pada awal terbitnya matahari maka dia mendapat pahala seperti mengerjakan haji dan umrah. Daripada Anas radhiallahu’ anh, dia berkata: Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

مَنْ صَلَّى الْغَدَاةَ فِي جَمَاعَةٍ ثُمَّ قَعَدَ يَذْكُرُ اللَّهَ حَتَّى تَطْلُعَ الشَّمْسُ

ثُمَّ صَلَّى رَكْعَتَيْنِ كَانَتْ لَهُ كَأَجْرِ حَجَّةٍ وَعُمْرَةٍ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

تَامَّةٍ تَامَّةٍ تَامَّةٍ.


Maksudnya:

Barangsiapa mengerjakan solat Subuh secara berjemaah lalu sesudah itu dia tetap duduk (di masjid) untuk berzikir kepada Allah sehingga matahari terbit (dan meninggi), kemudian solat (Dhuha) dua rakaat maka dia akan mendapat pahala sebagaimana pahala haji dan umrah. Dia berkata (Anas), Rasulullah bersabda: Yang sempurna, Yang Sempurna, Yang Sempurna. (Hadith Riwayat Imam al-Tirmidzi dalam Sunannya, Kitab al-Jumu’ah, no: 535)

Ia Solat Bagi Orang Yang Bertaubat.

Solat Dhuha adalah termasuk bagi solat untuk orang-orang yang bertaubat (Sholat Awwabin). Daripada Zaid bin Arqam bahawasanya Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam keluar menuju tempat Ahli Quba’ yang ketika itu mereka sedang mengerjakan solat Dhuha. Baginda lalu bersabda:

صَلاَةُ الأَوَّابِينَ حِينَ تَرْمَضُ الْفِصَالُ.


Maksudnya:

Solat Awwabin (orang-orang yang taubat) dilakukan pada saat teriknya matahari. (Hadith Riwayat Imam Muslim dalam Shahihnya, Kitab Sholaatul Musaafiriin wa Qashruhaa, no: 748)


TATACARA PERLAKSANAAN SOLAT DHUHA.

Waktu untuk mengerjakan solat Dhuha adalah sewaktu matahari mulai naik iaitu sebaik sahaja berakhirnya waktu yang diharamkan solat setelah solat Subuh (12 minit setelah matahari terbit atau untuk lebih berhati-hati laksanakannya setelah 15 minit) sehingga sebelum matahari condong atau tergelincir ketika tengahari (10 minit sebelum masuk waktu Zuhur atau untuk lebih berhati-hati laksanakannya sebelum 15 minit) menurut Syaikh al-‘Utsaimin di dalam Asy-Syarhul Mumti’. 

Jika demikian, waktu solat Dhuha dimulai setelah keluar dari waktu larangan solat pada awal siang hari (pagi hari) sampai adanya larangan saat tengah hari.

Namun demikian waktu yang afdal adalah pada saat matahari panas terik. Demikian adalah dalil-dalil tentang waktu mengerjakan solat Dhuha:

Daripada Anas radhiallahu’ anh, dia berkata: Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

مَنْ صَلَّى الْغَدَاةَ فِي جَمَاعَةٍ ثُمَّ قَعَدَ يَذْكُرُ اللَّهَ حَتَّى تَطْلُعَ الشَّمْسُ

ثُمَّ صَلَّى رَكْعَتَيْنِ كَانَتْ لَهُ كَأَجْرِ حَجَّةٍ وَعُمْرَةٍ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

تَامَّةٍ تَامَّةٍ تَامَّةٍ.


Maksudnya:

Barangsiapa mengerjakan solat Subuh secara berjemaah lalu sesudah itu dia tetap duduk (di masjid) untuk berzikir kepada Allah sehingga matahari terbit (dan meninggi), kemudian solat (Dhuha) dua rakaat. (Hadith Riwayat Imam al-Tirmidzi dalam Sunannya, Kitab al-Jumu’ah, no: 535)

Sabda Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam:

صَلاَةُ الأَوَّابِينَ حِينَ تَرْمَضُ الْفِصَالُ.
Maksudnya:

Solat Awwabin (orang-orang yang taubat) dilakukan pada saat teriknya matahari. (Hadith Riwayat Imam Muslim dalam Shahihnya, Kitab Sholaatul Musaafiriin wa Qashruha, no: 748)

Jumlah Rakaat Solat Dhuha.

Jumlah rakaat solat Dhuha paling minimal adalah dua rakaat dan ia boleh dikerjakan tanpa batasan jumlah rakaat yang tertentu. Sebelum ini penulis telah memaparkan hadith-hadith berkaitan solat Dhuha yang dilaksanakan dengan dua dan empat rakaat. Berikut adalah dalil yang menunjukkan ianya juga boleh dikerjakan dengan sebanyak enam, lapan dan dua belas rakaat.

Daripada Anas bin Malik radhiallahu’ anh bahawasanya Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam pernah mengerjakan solat Dhuha sebanyak enam rakaat. (Hadith Riwayat Imam al-Tirmidzi dalam kitab al-Syamaail, Bab Sholat al-Dhuha, no: 273)

أُمِّ هَانِئٍ فَإِنَّهَا قَالَتْ إِنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ دَخَلَ بَيْتَهَا يَوْمَ فَتْحِ مَكَّةَ

فَاغْتَسَلَ وَصَلَّى ثَمَانِيَ رَكَعَاتٍ.

Maksudnya:

Daripada Ummu Hani’, dia berkata: Pada masa pembebasan kota Makkah, dia bertemu Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam ketika baginda berada di atas tempat tertinggi di Makkah. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam beranjak menuju tempat mandinya lalu Fathimah memasang tabir untuk baginda. Selanjutnya Fathimah mengambilkan kain dan menyelimutkannnya kepada baginda. Setelah itu baginda mengerjakan solat Dhuha sebanyak lapan rakaat. (Hadith Riwayat Imam al-Bukhari dalam Shahihnya, Kitab al-Tahajjud, no: 1176)

Di dalam Fathul Baari al-Hafidz Ibnu Hajar rahimahullah telah membawa sebuah riwayat seperti di bawah:

وَعِنْد اَلطَّبَرَانِيّ مِنْ حَدِيثِ أَبِي اَلدَّرْدَاءِ مَرْفُوعًا مَنْ صَلَّى اَلضُّحَى رَكْعَتَيْنِ لَمْ يُكْتَبْ مِنْ اَلْغَافِلِينَ ,

وَمَنْ صَلَّى أَرْبَعًا كُتِبَ مِنْ اَلتَّائِبِينَ , وَمَنْ صَلَّى سِتًّا كُفِيَ ذَلِكَ اَلْيَوْمَ ,

وَمَنْ صَلَّى ثَمَانِيًا كُتِبَ مِنْ اَلْعَابِدِينَ , وَمَنْ صَلَّى ثِنْتَيْ عَشْرَة بَنَى اَللَّهُ لَهُ بَيْتًا فِي اَلْجَنَّةِ

Maksudnya:

Dalam riwayat al-Thabarani daripada hadith Abu Darda’ secara marfu’ disebutkan: Barangsiapa solat Dhuha dua rakaat, maka tidak ditulis sebagai orang-orang lalai, barangsiapa solat Dhuha empat rakaat maka ditulis sebagai orang-orang yang bertaubat, barangsiapa solat Dhuha enam rakaat, maka dicukupkan untuknya pada hari itu, barangsiapa solat Dhuha lapan rakaat, maka ditulis dalam golongan ahli Ibadah, dan barangsiapa solat Dhuha dua belas rakaat maka dibangunkan untuknya rumah di syurga. Rujuk Fathul Baari, jilid 6, ms. 349 ketika al-Hafidz mensyarah hadith Shahih al-Bukhari no: 1176. Namun status hadith ini diperselisihkan olah para ulamak hadis. Musa bin Ya’qub al-Zami’i yang terdapat dalam sanad hadith ini telah didha’ifkan oleh Ibnu al-Madini namun dinilai tsiqah pula oleh Ibnu Ma’in dan Ibnu Hibban. Al-Hafidz sendiri berkata sanad hadis ini lemah namun diperkuatkan oleh hadith Abu Dzar yang diriwayatkan oleh al-Bazzar hanya sahaja sanadnya juga lemah dan apa yang lebih tepat hadith ini dha’if. Wallahu’alam.

Berkaitan dengan dalil yang menunjukkan jumlah rakaat solat Dhuha ini tidak ada batasan yang tertentu adalah:

مُعَاذَةُ أَنَّهَا سَأَلَتْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا:

كَمْ كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُصَلِّي صَلاَةَ الضُّحَى؟

قَالَتْ: أَرْبَعَ رَكَعَاتٍ وَيَزِيدُ مَا شَاءَ.


Maksudnya:

Daripada Mu’adzah, dia berkata: Aku bertanya kepada ‘Aisyah: Berapa rakaat Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam mengerjakan solat Dhuha?
Dia menjawab: Sebanyak empat rakaat lalu baginda menambahnya lagi menurut yang dia kehendaki. (Hadith Riwayat Imam Muslim dalam Shahihnya, Kitab Sholaatil Musaafiriin wa Qashruhaa, no: 719)

Ringkasan Tatacara Mengerjakan Solat Dhuha

Rakaat Pertama

1) Berniat di dalam hati untuk mengerjakan solat Dhuha
2) Takbiratul Ihram
3) Doa Iftitah
4) Membaca surah al-Fatihah
5) Membaca Surah al-Qur’an
6) Rukuk
7) Iktidal
8) Sujud
9) Duduk antara dua sujud
10) Sujud kali kedua
11) Bangun untuk rakaat kedua

Rakaat Kedua

1) Ulang seperti rakaat pada pertama dari nombor (4) hingga (10)
2) Duduk untuk tahiyyat akhir
3) Memberi salam ke kanan dan ke kiri






Credit to:Sham Kamikaze







Have a nice friday. Happy reading and thank you!

Categories

Anybody's Here???

Let's Shout Out Loud Here!

From Other Website

 

Blog of Memories. Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting