Pages

Tuesday, 28 October 2014

Random Post: Exam Mode On!

Posted by Jade at 00:30 2 comments
                                                          Assalamualaikum






Marilah kita bermaafan sempena final examination aku pada 3rd November nanti. Bukan time raya jer boleh bermaafan kan? haha.. Sorry for not replying any comments. Ini pun taip entry with fast motion. Well, time is gold kan? I have to study. Nampaknya aku kena 'puasa' daripada online dan K-pop aah musim2 exam macam ni. hihiks! See ya after my final exam!










Till then.






Happy reading and thank you!


xoxo






You will be rewarded for visits from friends who click on your link from anywhere EXCEPT Facebook.

Monday, 20 October 2014

SEGMEN NAIKKAN FOLLOWER by WAWAABDULHADI

Posted by Jade at 20:21 13 comments

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali Muhammad.



Assalamualaikum w.b.t.




KLIK BANNER UNTUK JOIN!

CARA JOIN: 

1. Buat satu entri bertajuk "SEGMEN NAIKKAN FOLLOWER by WAWAABDULHADI"
2. Copy kod HTML yang disediakan di entri segmen. 
3. Follow blog wawa.  *wajib*
4. Tinggalkan komen anda di ruang komen bawah ini. 


ALERT! 
- Wawa akan update senarai peserta seminggu sekali iaitu hari Isnin. Setiap update dari wawa nanti beserta dengan link follow para peserta. So, nanti korang just klik link tu untuk follow peserta lain. 
- Wawa akan check satu persatu okay sebab nak elak daripada orang ambil kesempatan lain. 
- Sebarang pertanyaan, boleh PM wawa dekat sini Facebook . 


Mohon korang semua dapat support wawa ye. Selamat bersegmen!







Happy reading and thank you!



xoxo










Have You Seen What XPAX Wants to Give You for FREE for the Rest of Your Life? Yes, it's for REAL.






Channel Set Perfume Giveaway By Melangkau Garisan

Posted by Jade at 19:42 4 comments
                                                        Assalamualaikum...




Jom join giveaway ni!









1 set miniture perfume CHANNEL  gred 5A akan  diberikan kepada pemenang yg paling bertuah.

dan 20 orang peserta bertuah akan mendapat variety shawls!!
shawl ni random ye colors n size semua
ada yg akan dapat bawal , shawl biasa, wide shawl, butterfly shawl
giveaway shawls ni adalah permulaan untuk bisnes jualan pakain brand #denhanda

so, jom jom support GA MG and tag kawan kawan blogger yang lain juga tau

giveaway sampai 11.11.2014






Happy reading and thank you!
xoxo


         



                  Do You Know How Damaged Your Hair Is? Take this TEST.







Wednesday, 15 October 2014

C for Constipation

Posted by Jade at 11:09 0 comments
                                                                 Assalamualaikum..






Well, hello, good morning! 


Today I wannna tell ya about constipation. I know everyone is shy when talk about this matter. Don't be shy! 



What Is Constipation?

Constipation occurs when bowel movements become difficult or less frequent. The normal length of time between bowel movements ranges widely from person to person. Some people have bowel movements three times a day; others, only one or two times a week. Going longer than three days without a bowel movement is too long. After three days, the stool or feces become harder and more difficult to pass.
You are considered constipated if you have two or more of the following for at least 3 months:
  • Straining during a bowel movement more than 25% of the time
  • Hard stools more than 25% of the time
  • Incomplete evacuation more than 25% of the time
  • Two or fewer bowel movements in a week




What Causes Constipation?

Constipation is usually caused by a disorder of bowel function rather than a structural problem. Common causes of constipation include:
  • Inadequate water intake
  • Inadequate fiber in the diet
  • A disruption of regular diet or routine; traveling
  • Inadequate activity or exercise or immobility
  • Eating large amounts of dairy products
  • Stress
  • Resisting the urge to have a bowel movement, which is sometimes the result of pain from hemorrhoids
  • Overuse of laxatives (stool softeners) which, over time, weaken the bowel muscles
  • Hypothyroidism
  • Neurological conditions such as Parkinson's disease or multiple sclerosis
  • Antacid medicines containing calcium or aluminum
  • Medicines (especially strong pain medicines, such as narcotics,antidepressants, or iron pills)
  • Depression
  • Eating disorders
  • Irritable bowel syndrome
  • Pregnancy
  • Colon cancer
In some cases, lack of good nerve and muscle function in the bowel may also be a cause of constipation.




What Are the Symptoms of Constipation?

Symptoms of constipation can include:
  • Infrequent bowel movements and/or difficulty having bowel movements
  • Swollen abdomen or abdominal pain
  • Pain
  • Vomiting

Want to know more about foods that can cause constipation?





source:http://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-constipation



Happy reading and thank you!



xoxo















Random Post: Visting and Acting!

Posted by Jade at 10:08 2 comments
                                                              Assalamualaikum...








Hello! Senyap je blog aku beberapa hari ni kan. Silent kau jah! Bukannya apa, aku busy nak dekat final ni. Bahang final sudah terasa sehingga rasa macam nak demam sebab terlampau study pasal otak. Otak kita pun tak paham pasal otak @#$%!


Visiting

Namun begitu, eceh... hari isnin yang lepas, 13 Oct 2014, kelas aku pergi buat lawatan ke kawasan klinikal iaitu Rumah Orang Tua. Aku ingatkan bolehlah pergi jauh sikit, rupanya area Tampoi je. Itu adalah kali pertama Iolls melawat Rumah Orang Tua. Sebelum ni, semasa plkn aku pernah melawat kanak-kanak OKU or Orang Kelainan Upaya. 


Aktviti yang kami lakukan adalah gotong-royong, menyuap patient (orang tua) dan selfie. Yes! Selfie itu pasti! Even ada seorang auntie (patient) ni pun join selfie jugak. Lepas tu gembira bila tengok gambar dia ^_^. Comel je auntie tu. hehehe.. Tapi aku tak ada gambar nak show sebab mengambil gambar pesakit adalah salah yer kalian! Kalau ambil pun, tak boleh upload kat mana-mana media social. Cukup sebagai kenangan dan buat report sahaja. Oh, cakap pasal report, aku tak buat lagi. mihmihmih *_*



Acting


Pada minggu lepas pulak, kami ada aktiviti jugak. Kami akan disguise jadi OKU di tempat awam. Yes, DI TEMPAT AWAM. Kami (me and my classmates) buat aktiviti ni di 3 tempat, Plaza Angsana JB, Giant Tampoi & @mart Kempas. Antara 3 tempat ni mesti korang pernah dengar pasal Plaza Angsana je kan? Melainkan anda tinggal area Kempas.


Group aku pulak buat kat @mart Kempas. Aku jadi therapist, 3 orang group member aku jadi OKU. Seorang pakai axilla crutches, elbow crutches dan wheelchair. Aku dah pernah pakai ketiga-tiga benda ni. Memang susah! Nasib baik orang dekat tempat ni baik-baik belaka. Diorang tolong tolak wheelchair, tolong hantarkan makanan ke meja, tanya macam-macam. Dah macam jawab soalan dengan format 1H 5W dah. haha..


Aku punya peranan pulak sebagai therapist hanya menjadi pemerhati dari jauh. Tengok ada tak orang bantu members aku yang tengah buat kerja sungguh-sungguh ni. Nasib baik ada. I think, we should win an Oscar! Dengan aktiviti ni, kami sedikit sebanya dapat menyelami perasaan seorang oku. Sedih, susah, terharu dan macam-macam lagi. Mixed feeling gitu. Jadi, my advice, kalau nampak oku kat mana-mana tu, sila tolong ok!. Tapi selalunya golongan ni tak suka dibantu, mereka lagi suka berdikari.


Lepas tu, kena buat report jugak, nasib baiklah dah siap.


Ok, siap untuk entri ni. Sorry, boring post without pictures. @_@





Happy reading and thank you!

xoxo






These celebrity agents need your help to solve a mystery. You won’t be able to say no to the reward.







Sunday, 5 October 2014

Selamat Hari Raya Aidiladha :)

Posted by Jade at 11:57 2 comments
                                                   Assalamualaikum...





Selamat Hari Raya Aidiladha..:)




Anas bin Malik r.a berkata: Nabi s.a.w pernah datang ke Madinah sedangkan penduduknya memiliki dua hari raya. Pada kedua-duanya mereka bermain-main (bergembira) di masa jahiliah. Lalu baginda bersabda:

إِنَّ اللَّهَ قَدْ أَبْدَلَكُمْ بِهِمَا خَيْرًا مِنْهُمَا يَوْمَ الأَضْحَى وَيَوْمَ الْفِطْرِ 

Maksudnya:

“Sesungguhnya ALLAH telah menggantikan kedua-duanya bagi kamu semua dengan dua hari yang lebih baik, iaitu hari raya Aidiladha dan Aidilfitri.” - Hadis riwayat al-Nasaai, di dalam Sunan al-Nasa’i, hadis no: 959. 








Tak ada idea nak post apa







Happy reading and thank you!


xoxo



       Did you know you could win up to RM10,000 just by submitting photo with this hashtag?









Thursday, 2 October 2014

GiveAway by Gobokita : Aksara Biru

Posted by Jade at 23:13 10 comments
                                                              Assalamualaikum..





Wow, I got another invitation from Aksara Biru...!!





Syarat dan Peraturan :

1. Buat satu entry bertajuk "GiveAway by Gobokita : Aksara Biru "
2. Letak banner diatas dan dibacklinkkan ke entry AB yang ni.

3. Follow blog AB.
4. Like page Facebook GOBOKITA (Wajib)
5. Follow Instagram GoboKita (tak wajib, tapi siapa yang follow lebih diberi keutamaan)

6. Klik iklan Nuffnang diblog ini.
7. GiveAway berlangsung selama sebulan. Bermula 1 Oktober 2014 sehingga 1 November 2014 jam 11.59pm.
8. Pemilihan pemenang adalah secara random.

9. Tinggalkan link entry, nyatakan anda follower blog dan IG yang keberapa serta liker FB yang keberapa di ruangan komen dientry ini.



Hadiah :
3x Wideshawls
1x Marsjar Ori Mini
1x Marsjar Oreo Mini
6x Manik Hijab Pin


Tapi sebab sy tak tau sy follower yg keberapa and likers yg keberapa, so I'll show this pictures la sebagai bukti. Boleh tak?





Lagi satu, I've followed your blog ok!









Happy reading and thank you!


xoxo













Categories

Anybody's Here???

Let's Shout Out Loud Here!

From Other Website

 

Blog of Memories. Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting