Pages

Saturday, 21 March 2015

Apa itu Jurupulih Perubatan Cara Kerja?

Posted by Jade at 04:03 12 comments
                                                                Assalamualaikum



Say hello to me! Haha.. I've been leaving this blog for about a month (nearly 2 months). Obviously I don't have any interesting story to tell you, my readers and yes, time. Sorry, my bad.

Oh yeah, syukurlah, pada pagi sabtu, 3.23am ini (aku start menaip), aku telah mendapat hidayah untuk menaip satu entri.

Tahu tak kalian, masa aku mula-mula dapat tawaran kursus jurupulih perubatan cara kerja ini, aku langsung tak tahu apa neraka (what the hell is) jurupulih cara kerja ni? And, I was googling this thing. But, what I got? Salah information pulak tu. Ada orang samakan jurupulih cara kerja dengan fisioterapi. So, I thought that jurupulih cara kerja is physiotherapy.

But, when my lecturers told us, from lectures and by reading books, dapatlah aku tahu sikit-sikit what is jurupulih cara kerja. Seriously, aku tak tahu pun pekerjaan ni wujud. Dahlah aku ingatkan masa awal-awal dulu, ot ni macam engineer..lulz sangat! Aku rasa macam loser bila tau hal yang sebenarnya. Well, the truth is bitter than lies kanUwaa..sedihnya menjadi aku.



So, what is JURUPULIH PERUBATAN CARA KERJA or simply known as OCCUPATIONAL THERAPY (OT) ni???

Occupational therapy is a practice that uses goal-directed activity to promote independence in function. ( O'Brien, Hussey 2012, p.3)

Atau pun, menurut AOTA.

Occupational therapy is the art and science of helping people do the day-to-day activities that are important and meaningful to their health and well-being through engagement in valued occupations.

Dan aku percaya, readers aku ni bijak-bijak belaka. So tak payah arr aku nak translate kan. haha..my lazy traits mengalir dalam darah. Sorry gais!

Inilah course yang aku ambik sekarang, it is quite different from my previous course which is Dip. in Science. Though I missed chemistry so much, I can't get back in time. Cewah..tetiba.

Jadi, aku sebagai pelatih ot pulak, bila qualify nanti akan menjadi "Occupational therapist" which is

"an allied health professional who uses occupation, purposeful activity, simulated activities, and preparatory method to maximize the independence and health of any client who is limited by physical injury or illness, cognitive impairment, psychosocial dysfunction, mental illness or a developmental/learning disability".



Kiranya, ot ni membantu memulihkan pesakit/klien yang mempunyai masalah seperti kecederaan fizikal (patah, kudung), strok, masalah kognitif (pemikiran), masalah mental dll supaya mereka dapat melakukan kerja-kerja harian mereka (dengan meningkatkan keberdikarian klien). Ok, apa susah betul ayat aku ni. Berbelibelt

Someone ever told me, "hanya orang yang sakit dan memerlukan rawatan ot sahaja yang akan tahu tentang kewujudan ot". Betul jugak. Sebab orang ramai have no idea about ot. Selalu, kalau nak gi jalan-jalan, naik teksi, uncle teksi selalu tanya, ambik nursing ke? Aku iyekan je sebab malas nak explain. Ada jugak certain pakcik teksi yang tau. Bijak pakcik ni. Mesti sebab dia rajin bertanya. hihihi..

Jadi, aku pun tak tau nak cakap apa lagi, memandangkan aku baru sem 2 (alasan!), aku takut kalau tersilap bagi definition ke apa, nanti lecturer aku terbaca, naya aku. hahaha.. Lagipun, dah nak pukul 4 pagi. Lebih baik aku tidur kan.

Kalau ada something important yang aku perlu bagitahu, maybe I will come up with the " Apa itu jurupulih perubatan cara kerja II" supaya tidakla adik-adik yang hilang punca tak tahu apa tu ot, terus berada dalam kesesatan seperti aku masa mula-mula dapat tawaran kursus ni dulu.

Oh ya! Don't forget that jurupulih perubatan cara kerja (OT) berbeza dengan jurupulih perubatan anggota (fisioterapi) ok.

Ok, jadi for bakal-bakal / calon-calon pelatih ot, kalau ada any inquiries, feel free to ask me. Bak kata moto kkm "Kami sedia membantu".  









Happy reading and thank you!



Sila baca entry sambungan Apa Itu Jurupulih Carakerja Part 2 

*updated: dont email me, just DM me direct to my instagram account. Thanks!



Friday, 23 January 2015

Bahasa

Posted by Jade at 19:22 0 comments
                                                        Assalamualaikum..








I'm not an English teacher or 'cikgu bahasa melayu'. But today, I want to write about 'Bahasa'.


Haha..saja je buat intro dalam bi, last2 aku tulis malay jugak.Ntahla, tadi ingat nak tulis dalam bi, tapi nanti orang malas nak baca, maka aku batalkan niat tersebut. Amacam? Kukuh tak reason aku?.hiks hiks.. 

Tau tak bila first time aku sampai sini (jb), aku ada masalah dengan bahasa. Well, aku dahlah cakap lelaju pastu kemam pulak tu dengan slang sabah skali. Hambek kau, orang sini tak paham. Kena lagi roommate dari terengganu, lagila macam ayam dengan itik. @_@

Waktu awal-awal sampai kat sini dulu, aku kena cakap berulang-ulang sampai diorang paham. Kadang kadang fed up jugak aku kena cakap banyak kali, tambahan pula (penanda wacana) aku ni malas nak bercakap. Mulut berat semacam. Pastu package pulak dapat toiletmate dari batu pahat ngan bachok..haha. Banyak bahasa aku boleh belajar. mihmih *_*


Sebenarnya, aku ada beberapa experience pasal bahasa ni. Ni nak habaq kat hang yang mana yang ceq ingat ja.



Cerita pertama

Masa nak register apartment kat Genting Highland. Yang pegi time tu aku, adik2 aku, kakak, mak, abang and SIL. Bila tiba depan kaunter, abang aku ada lah berdialog dengan auntie (chinese) kat kaunter tu. Tapi aku dah lupa plak dialog apa. Pastu tu auntie tu cakap dia tak paham. Dia cakap, "sorryla, bm takda, english takda". huahua! Jadi auntie tu tengah cakap bahasa apa sekarang? Dia cakap dia memang original from China. But she can't speak english or malay. Sikit-sikit tu bolehlah. Parok dah ni. Macam mana dia boleh bertugas kat kaunter pulak. Nasib baik dapat jugak apartment yang kitorang nak setelah berhempas pulas explaining and cursing to the auntie. Bahaha.. Anyway,dia tak paham bila kena curse. hakhakhak!


Cerita II

Aku dengan sorang lagi kawan aku, syl nak pegi shopping kat centrepoint, kk (kalau tak tau centre point kk, sila google). Masa dalam bas, aku perasan dua orang yang duduk seat depan kami ni bertutur dalam bahasa asing. Aku pun try dengar dengan teliti, rupanya diorang tengah cakap bahasa tagalog. Ooh, foreigner from Philippines, kata hatiku.

Dalam perjalanan tu, aku tengok diorang tengah belek-belek map. Aku pun curious diorang nak pegi mana. Macam nak tegur jee. Aku nampak kepala yang sorang tu dari belakang macam ada "shape2" Jericho Rosales je. Adakah itu dia? Kenapa naik bas? 

Dah sampai kat bus stand, aku dan syl pun turun. Aku tengok dua orang foreigner tu tengah berdiri kat situ sambil belek belek map dengan muka confuse. Dalam hati aku, kalau diorang tanya nama tempat aku nak cakap "Oh so sorry, I don't know this place. Well, this is not my hometown :)". Lepastu tiba-tiba diorang tegur kami. Then asked, " Excuse me, where is this place?" sambil tunjuk map yang bertulis 'centre point'. Aku pun dengan excitednya jawab, "Eh, we want to go there too! Let us show you where is it!" Pastu aku explain la kitorang sekarang berada kat mana. Syl diam je sebab dia orang bintulu, tak biasa sangat dengan kota kinabalu.

Jadi, kitorang berempat pun jalan menuju ke cp. Aku tanyala foreigner tu buat apa kat kk, diorang cakap "jalan-jalan". Dua kali aku tanya. Rupanya dia cakap bahasa melayu. Cis! Pandai kau kenakan beta ya. Rupanya diorang pernah bekerja di indonesia sebelum ni. Sekarang diorang transfer ke malaysia



Ok, lepastu aku rasa cerita aku macam takde point je. Haha! Aku rasa looser gilaaaa sebab tak reti nak bercerita. Sebenarnya aku ada banyak lagi nak cerita tapi dah malas sebab tak reti nak olah. Nampaknya aku kena tingkatkan communication skill aku. %_%


Nak dipendekkan cerita, kita perlu belajar bahasa-bahasa lain jugak. Learn a different language is actually good and essential for our self improvement and to make us easier to communicate with others. Taklah nanti bila nak communicate jadi macam ayam dengan itik. Tak pun kena cakap ulang-ulang sebab orang lain tak paham apa kau cakap. Haha..aku la tu.


Dah lepas ni aku nak belajar bahasa korea pulak..






Happy reading and thank you!




xoxo







Wednesday, 21 January 2015

Segmen : Happy Birthday Syahirah Valiant

Posted by Jade at 22:37 0 comments
                                                    Assalamualaikum...





Hello. Aku suka la Syahirah Valiant ni. Selalu inivite aku bila dia ada buat apa2 segmen, contest etc. walaupon aku tak pernah menang bahahaaaaa. Kadang-kadang aku lupa jugak bila dia invite. Mintak maaf yeerrr..

Segmen kali ni sempena hari jadi Syahirah.



Nak join? Klik banner di atas!





Syarat Simple :

1. Follow blog Ira  *kalau tak nak pun takpe*

2. Klik SINI & SINI  *sampai habis loading tau*

3. Join GROUP Ira & like Fanpage  (ada dekat sidebar)  

4. Buat entri yang bertajuk " Segmen : Happy Birthday By Syahirah Valiant "

5. Tempekkan banner dalam entri korang dan backlinkkan.

6. Dalam entri korang tu, korang letak la kata-kata semangat atau apa2 je sempena birthday Ira. Ni untuk motivasi diri Ira sendiri. Kalau tak nak letak pun takpe. Tak paksa :)

7. Dah siap? Hantar link dekat komen je k :)

8. 10 orang blogger bertuah akan Ira masukkan dalam special bloglist Ira k.


Due Date : 05 January 2015 - 29 January 2015



" Happy birthday! Hope you'll enjoy your life, be happy, be positive, be a loving person and may God bless you and your family".







Happy reading and thank you!

xoxo


Categories

Anybody's Here???

Let's Shout Out Loud Here!

From Other Website

 

Blog of Memories. Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting