Pages

Saturday, 21 March 2015

Apa itu Jurupulih Perubatan Cara Kerja?

Posted by Jade at 04:03
                                                                Assalamualaikum



Say hello to me! Haha.. I've been leaving this blog for about a month (nearly 2 months). Obviously I don't have any interesting story to tell you, my readers and yes, time. Sorry, my bad.

Oh yeah, syukurlah, pada pagi sabtu, 3.23am ini (aku start menaip), aku telah mendapat hidayah untuk menaip satu entri.

Tahu tak kalian, masa aku mula-mula dapat tawaran kursus jurupulih perubatan cara kerja ini, aku langsung tak tahu apa neraka (what the hell is) jurupulih cara kerja ni? And, I was googling this thing. But, what I got? Salah information pulak tu. Ada orang samakan jurupulih cara kerja dengan fisioterapi. So, I thought that jurupulih cara kerja is physiotherapy.

But, when my lecturers told us, from lectures and by reading books, dapatlah aku tahu sikit-sikit what is jurupulih cara kerja. Seriously, aku tak tahu pun pekerjaan ni wujud. Dahlah aku ingatkan masa awal-awal dulu, ot ni macam engineer..lulz sangat! Aku rasa macam loser bila tau hal yang sebenarnya. Well, the truth is bitter than lies kanUwaa..sedihnya menjadi aku.



So, what is JURUPULIH PERUBATAN CARA KERJA or simply known as OCCUPATIONAL THERAPY (OT) ni???

Occupational therapy is a practice that uses goal-directed activity to promote independence in function. ( O'Brien, Hussey 2012, p.3)

Atau pun, menurut AOTA.

Occupational therapy is the art and science of helping people do the day-to-day activities that are important and meaningful to their health and well-being through engagement in valued occupations.

Dan aku percaya, readers aku ni bijak-bijak belaka. So tak payah arr aku nak translate kan. haha..my lazy traits mengalir dalam darah. Sorry gais!

Inilah course yang aku ambik sekarang, it is quite different from my previous course which is Dip. in Science. Though I missed chemistry so much, I can't get back in time. Cewah..tetiba.

Jadi, aku sebagai pelatih ot pulak, bila qualify nanti akan menjadi "Occupational therapist" which is

"an allied health professional who uses occupation, purposeful activity, simulated activities, and preparatory method to maximize the independence and health of any client who is limited by physical injury or illness, cognitive impairment, psychosocial dysfunction, mental illness or a developmental/learning disability".



Kiranya, ot ni membantu memulihkan pesakit/klien yang mempunyai masalah seperti kecederaan fizikal (patah, kudung), strok, masalah kognitif (pemikiran), masalah mental dll supaya mereka dapat melakukan kerja-kerja harian mereka (dengan meningkatkan keberdikarian klien). Ok, apa susah betul ayat aku ni. Berbelibelt

Someone ever told me, "hanya orang yang sakit dan memerlukan rawatan ot sahaja yang akan tahu tentang kewujudan ot". Betul jugak. Sebab orang ramai have no idea about ot. Selalu, kalau nak gi jalan-jalan, naik teksi, uncle teksi selalu tanya, ambik nursing ke? Aku iyekan je sebab malas nak explain. Ada jugak certain pakcik teksi yang tau. Bijak pakcik ni. Mesti sebab dia rajin bertanya. hihihi..

Jadi, aku pun tak tau nak cakap apa lagi, memandangkan aku baru sem 2 (alasan!), aku takut kalau tersilap bagi definition ke apa, nanti lecturer aku terbaca, naya aku. hahaha.. Lagipun, dah nak pukul 4 pagi. Lebih baik aku tidur kan.

Kalau ada something important yang aku perlu bagitahu, maybe I will come up with the " Apa itu jurupulih perubatan cara kerja II" supaya tidakla adik-adik yang hilang punca tak tahu apa tu ot, terus berada dalam kesesatan seperti aku masa mula-mula dapat tawaran kursus ni dulu.

Oh ya! Don't forget that jurupulih perubatan cara kerja (OT) berbeza dengan jurupulih perubatan anggota (fisioterapi) ok.

Ok, jadi for bakal-bakal / calon-calon pelatih ot, kalau ada any inquiries, feel free to ask me. Bak kata moto kkm "Kami sedia membantu".  









Happy reading and thank you!



Sila baca entry sambungan Apa Itu Jurupulih Carakerja Part 2 

*updated: dont email me, just DM me direct to my instagram account. Thanks!



14 comments:

nursyakirin nurzara on Tuesday, March 31, 2015 said...

assalamu'alaikum...saya nak tnya.susah tak belajar course ni??? apa cabaran yg dihadapi sepanjang menjalani latihan?

Asffa on Thursday, April 02, 2015 said...

wkslm nursyakirin, firstly, course ni agak tough jugakla. kena rajin sbb kta akn blajar byk assessment, intervention, jenis rawatan. Tp jgn risau, xda basic science pun blh carry course ni. Cabaran tu, mgkin sy blm rsa lagi, slalunya di tmpt klinikal bru mencabar. :) Wallahualam.

Nurul Syahirah on Sunday, June 07, 2015 said...

singgah sini nak jemput join contest :)
http://syahirahvaliant.blogspot.com/2015/05/contest-saya-nak-hadiah-by-syahirah.html

Anis Nawi on Sunday, October 25, 2015 said...

Apa soalan yg ditanya smsa temuduga awk ?? Sbb sy dpt twrn ni.

Asffa on Tuesday, October 27, 2015 said...

smsa temuduga, course ni bkn my first choice, sy interview utk course MA. so, soalan ttg MA la. skop tugas, uniform, etc.

Unknown on Tuesday, October 27, 2015 said...

apakah perbezaan antara OT dgn fisioterapi?harap dpt membantu

shawatul akma shahira mohamad tarmizi on Wednesday, October 05, 2016 said...

Hi... sy baru dpt offer utk interview ni pd 21hb oct nty... sy hnya bljr basic science je masa sekolah dulu... incase kalau dpt, sukatan pelajaran die mcm mna? Ade x kita kne bljr bio fizik etc dgn mndalam mcm masa kt skolah dulu?

Amira Subri on Saturday, October 08, 2016 said...

Assalamualaikum sis. Nak tanya tentang OT ni. Ada tak peringkat pengajian ijazah (degree), in order if we want to expend the career?

Jade on Saturday, October 08, 2016 said...

wkslm @amira subri, ada peringkat ijazah d uitm, teeside universiti dan ukm.

Jade on Saturday, October 08, 2016 said...

hi shawatul akma,sukatan pelajaran dia yg x ambik science pun blh bawak kos ni. ada sedikit physics (biomechanic), ada biologi (anatomy, neuromuscular, neuroscience) selebihnya subjek core OT la. kalau ada soalan lebih lanjut, boleh email speed_freak94@yahoo.com atau dm sy d instagram @asffarinah.
thank you.

Wawa SoFarAway on Tuesday, October 11, 2016 said...

assalamualaikum, bagaimana pemakaian bg OT ni?

Jade on Sunday, October 16, 2016 said...

Wkslm wawa, uniform OT warna hijau, tudung hijau seluar warna hitam.

billa on Saturday, October 07, 2017 said...

oh jadi jurupulih cara kerja is tak sama dengan fisioterapi?

Jade on Saturday, October 07, 2017 said...

Yes. OT dgn fisio berbeza.

Post a Comment

Be nice, be yourself. Rude people suck.

Categories

Anybody's Here???

Let's Shout Out Loud Here!

From Other Website

 

Blog of Memories. Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting